Villa Horatiuslaan in Utrecht

Rijnsweerd is een in de jaren 60/70 gebouwde woonwijk aan de oostkant van de stad Utrecht. De wijk kenmerkt zich door een orthogonaal stratenpatroon met daartussen ruime kavels met veel tuinen en weelderig openbaar groen. De bestaande bebouwingen (hoofdzakelijk vrijstaande woonhuizen) kenmerken zich door rechthoekige bouwvolumes met platte daken. Veel van de oorspronkelijke woningen zijn de laatste jaren toe aan grondige renovaties of zelfs sloop met daarop volgende nieuwbouw. Ook de oorspronkelijke woning aan de Horatiuslaan 12 is gesloopt om plaats te maken voor een nieuw gebouw.
Om zoveel mogelijk recht te doen aan de tuin is gekozen om het nieuwe bouwvolume tegen de noordoostelijke erfgrens te plaatsen. Aan de voorzijde van de woning is een parkeerplaats op eigen grond opgenomen. De stalen hoofddraagconstructie van het gebouw is overal in het zicht. Dit frame biedt het kader waarbinnen ontwerpvrijheid is genomen om gevelvlakken, binnenwanden maar ook vloervelden open of dicht te zetten. Er is een facilitaire zone gerealiseerd waarin alle functies als sanitair, keuken, schuifpanelen en bergingen zijn opgenomen. Dit heeft geresulteerd in een interieur waarin, ondanks de streng orthogonale opzet van het gebouw, ruimtes in elkaar overvloeien.

De buitengevels zijn volledig uitgevoerd in een op maat ontworpen gevelsysteem van roestvrij stalen beplating met een minimalistische maar uitgekiende detaillering en repeterende maatvoering. Kenmerkend zijn de horizontaal aangebrachte rvs lamellen. Deze lamellen worden op een aantal plaatsen als zonwering voor de glaspanelen doorgezet. De verwarming van de woning geschiedt middels aardwarmte en in de betonvloeren opgenomen vloerverwarming. Op warme zomerdagen kan de installatie tevens in koeling voorzien.

Realisatie als projectarchitect voor Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen

 

Categorie: Gerealiseerd